20 kesäkuuta 2018

Terttu Autere: Kirjepostia


Kirjastolta viime maanantaina lainattu, kovakantinen, 177 sivuinen. Karisto Hämeenlinna 2008.

Takakansiteksti:

Lämmintunnelmainen esikoisromaani vuosisadan alun pikkukaupungista.

Iloluontoinen asessorska Ramstedt. Jenny, Alisa Ramstedtin vastikään kaupunkiin muuttanut piika. Neiti Signe Hammar, Onnen antimia lukeva ikäneito rouva Ramstedtin alakerrasta. Sonja Orell, tyttökoululainen, johon ihana maisteri Martti Fager on kääntänyt kauniit silmänsä. Agatha Pärssinen, tyttökoulun tomera johtajatar. Maikki Holm, lukiolainen, joka antaa piutpaut avioliitolle ja perheelle. Valma Lahtinen, sahan konttoristi, jonka työpöydän laatikosta löytyy silkkisukkia ja suklaarasioita. - Ja posteljooni Fager, joka kantaa laukussaan salaperäisiä kirjeitä rouva Ramstedtille.

Eletään syyskuista iltapäivää 1900-luvun alkupuolella. Kaduilla kahisevat keltaiset lehdet, Rouvasväenyhdistys puuhaa iltamia ja tyttökoululaiset käyvät Leivon konditoriassa syömässä leivoksia. Joku kapinoi, joku topakoituu, joku antaa aihetta juoruihin. Mutta kaupungin sielu ja sydän on Alisa Ramstedt - ja hänen kutkuttava kirjeystävänsä.

Terttu Autereen esikoisromaani on täynnä lämmintä tunnelmaa, väriä, ihmiskohtaloita, hennosti versovaa naisnäkökulmaa, orastavaa aikakauden muutosta.

Omat tunnelmat kirjasta:
Ensalkuun lukeminen kyllä takkuili kovinkin pahasti. En oikein tykännyt lukea tätä. Kirjan fontti hyvälukuista kylläkin ja rivinväli kohtuu iso, joten se ei ollut kyllä haittana. Jotekin vaikutti alkuun, että tarinassa toisettiin asioita, kun tarinaa kerrottiin monen ihmisen näkökulmasta. Jokainen tietty oli eritelty omaksi luvuksi sen henkilön nimen alle, joka kulloinkin tarinaa kertoi. Siitä se päällekkäisyys sitten tulikin, kun kaksi ihmistä kertoi omat kokemuksensa asiasta. Tämä piirre kuitenkin poistui, kun tarina eteni. Se vaikutti positiivisesti lukemiseeni. Eilen illalla sitten urakoin kirjan loppuun tiskien tiskauksen jäläkeen ja sainkin kirjan päätökseen 20:28 :) Ihme ja kumma! Eipä siinä mennytkään, kuin 9 päivää! Muutenkin kirjojen lukeminen tänä vuonna tuntunut työläältä hommalta. Nyt vasta luettuja opuksia tälle vuotta kertynyt 24, mikä on Todella vähän! No, hyvä, että pääsen siirtymään seuraavaan kirjaston kirjaan, kun lainassa on viisi opusta ja siis luettavana vielä neljä.
Menee muuten muutkin Autereen kirjat toivelistalle, sillä täytyyhän sitä itse kokea, että kuinka kirjoittaja kehittyy, kun tämäkin opus jo 10 vuotta vanha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on minulle sydäntälämmittävää, kiitos, että jaksoit lukea ja vielä laittaa kommenttia minulle :) HUOM! Kommentit näkyvät vasta, kun olen hyväksynyt ne :)

Olen KesäLomalla

Jep, jep. Suulen siinerrii vaa!!! Eile aloitin KesäLoman ja sitähän jatkuu, niin pitkään, kun jaksaa. Ainaskii neljä viikkoo. Jaa, että...