17 tammikuuta 2018

Tiistai-illan elokuvahetki


Theatrical release poster
Directed byJonathan Teplitzky
Produced by
Screenplay by
Based onThe Railway Man
by Eric Lomax
Starring
Music byDavid Hirschfelder
CinematographyGarry Phillips
Edited byMartin Connor
Production
company
  • Archer Street Productions
  • Latitude Media
  • Pictures in Paradise
  • Silver Reel
  • Thai Occidental Productions
Distributed by
Release date
  • 6 September 2013 (TIFF)
  • 26 December 2013(Australia)
  • 10 January 2014 (United Kingdom)
Running time
116 minutes
Country
  • United Kingdom
  • Australia
LanguageEnglish
Budget$18 million[1]
Box office$22.3 million[2]

Eilen tuli tällainen elokuva TV1:ltä vaalitentin jälkeen, alkoi iltakympiltä. Tottapa minä tämän tiirasin, kun tässä ol tuo ihana ihana Colin Firth näyttelemässä.
Alkuun elokuva oli ihan hyvä ja hempeä, mutta kun kuviin tuli vuosikymmenten takaiset tapahtumat, elokuva muuttui toisaalta kiehtovaksi ja toisaalta työlään raa´aksi seurata.
Elokuva kertoi siis nuoresta brittisotilaasta Eric Lomaxista. Hän joutui 1942 Singaporessa sotavangiksi, joutui rakentamaan rautatietä ja siellä hän kavereidensa kanssa rakenti radiovastaanottimen, jolla saivat salaa kuunnella kotimaansa uutisia ja Hitlerin touhuista. Kuitnekin he jäivät kiinni ja japanilaiset kiduttivat miestä.
Vuosikymmeniä jälkeenpäin Lomax kohtaa junassa kauniin naisen, johon tutustuu ja rakastuu ja he menevät naimisiin. Lomaxin elämää varjostaa kuitenkin järkyttävät nuoruuden tapahtumat. Hänen vaimonsa alkaa ottaa selvää Lomaxin kaverilta Finlaylta tapahtumista. Lopulta rouva saa kuulla järkyttäviä asioita ja tässä vaiheessa Lomax on nähnyt painajaisia ja elokuvassa on ollut kauheita kuvia tapahtuneista takautumina.
Tässä vaiheessa ajattelen, että jätän elokuvan lopun katsomatta, mutta en vaan saa telkkaria kiinni ja itseäni sänkyyn. Vaikka elokuva on kuinka järkyttävä, päätän sen katsoa loppuun. Enkä kyllä yhtään kadu. Lopussa tulee väkisinkin kyyneleet silmiini. Firthin näyttelemä Lomax kohtaa kidutushommissa mukana olleen kääntäjän ja ajattelen jo, että hän tappaa tämän miehen. Mutta ei. Kääntäjä pyytää elokuvan loppumetreillä Lomaxilta anteeksi. He tapaavat myöhemmin uudelleen ja tapaamisessa on mukana myös Lomaxin rouva. Miehet ovat hiukan etäämmällä, Lomax ojentaa kirjelapun miehelle, jonka roolinimeä en enää muista, tämä puhkeaa kyyneliin ja he jollain tapaa sopivat nuo järkyttävät tapahtumat.
Elokuvan lopussa tulee tekstiä, että miehet ystävystyivät lopulta, Lomax kirjoitti kokemuksistaan kirjan, josta siis tämä 2013 vuonna tehty elokuva kertoo. Miehet olivat ystäviä tämän japsimiehen kuolemaan saakka, 2011 asti ja Firthin näyttelemä Lomax kuoli 2012. Elokuvassa näytettiin lopun tekstejä ennen valokuva vanhoista miehistä.

Tykkäsin elokuvasta, vaikka takauma-tapahtumat olivatkin raakoja ja ajattelin jo, että näkisin niistä herkkänä ihmisenä unta. En onneksi nähnyt, ainakaan viime yön unien aikana.
Minä tykästyin tähän Colin Firthiin jo ekaa Bridget Jones-elokuvaa katsoessani ja jos vain on joku Colin Firthin elokuva töllöstä tullut, melkeinpä olen sen katsellut, lukuunottamatta Kuninkaan puhe-nimistä elokuvaa. Sitä koitin Netflixiltä katsoa ja töllöstäkin se tuli, mutta ei, en saanut vietyä katselua loppuun saakka, sen elokuvan tapahtumat vain tökkivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on minulle sydäntälämmittävää, kiitos, että jaksoit lukea ja vielä laittaa kommenttia minulle :) HUOM! Kommentit näkyvät vasta, kun olen hyväksynyt ne :)

Olen KesäLomalla

Jep, jep. Suulen siinerrii vaa!!! Eile aloitin KesäLoman ja sitähän jatkuu, niin pitkään, kun jaksaa. Ainaskii neljä viikkoo. Jaa, että...