02 lokakuuta 2017

Rosa Liksom: Everstinna


Like Kustannus Oy Helsinki 2017, kovakantinen kirja, 195 sivua.
Takakansiteksti:
Tämä on minun menheisyys. Tämmösenä mie sen muistan.
Everstinna on yhden yön romaani, sisäinen monologi, joka kasvaa erään ajan anatomiaksi. Kysymys on Suomesta, jossa valmistaudutaan sotaan, eletään Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä ja ollaan lujasti kallellaan jälkimmäiseen, kunnes tuo liitto kaatuu. Kysymys on myös toisesta liitosta: perhehelvetistä. Kysymys on vallasta, sen ottamisesta ja siihen alistumisesta - perheessä, juuri itsenäistyneessä valtiossa ja Euroopassa.
Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Rosa Liksom kaivaa esiin luurankoja kansakunnan kaapin sisältä, sen alta, päältä ja kaapin takaa. Edellisellä romaanillaan Hytti nro 6 (2011) hän voitti kirjallisuuden Finlandia- palkinnon. Kirjan käännösoikeudet on myyty yli kahteenkymmeneen maahan.

Omat tunnelmat kirjasta:
28.9.2017: Everstinna löytyi aamun postin joukosta :) 
2.10.2017: Rosa Liksom oli Arto Nybergin ohjelmassa nyt syyskuun alkupäivinä ja ihan sattumalta eksyin TV1:lle ja näin haastattelun. Mielenkiinto Everstinna-kirjaa kohtaan heräsi.
Kun aloin lukea kirjaa, ihan alkumetreillä kirjassa mainittiin sana peski, tuli mieleeni ihan Paula Havasteen Lapinmaa-kirjasarja( Kotasavun Marja, Lapinmaan Nilla, Maaren, samaanien sukua) ja ajattelin, että tämän kirjan tarinaa on varmastikin mukava ja mielenkiintoista lukea. Mutta kuinkas sitten kävikään? Oli omasta mielestäni aikasta työlästä lukea kirjaa lapin murteen takia. Vähän vaikutti siltä, että kirjassa oli sekaisin lapin murretta ja kirjakieltä, se oli häiritsevää.
En kovin tykännyt tästä kirjasta, mutta onhan nyt ainakin yksi Liksomilta ilmestynyt kirja luettu.
Piti vielä mainita, että hyvää kirjassa oli lopussa oleva suomennos-sanasto ja se, että henkilöhahmoista oli jotain mainittu, ei pelkästään nimi.
Tarina oli kaikkiseltaan aika rankkaa ja raakaakin luettavaa, mutta kun Everstinnan elämään tuli Tuomas, niin tarina saipi uuden muodon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on minulle sydäntälämmittävää, kiitos, että jaksoit lukea ja vielä laittaa kommenttia minulle :) HUOM! Kommentit näkyvät vasta, kun olen hyväksynyt ne :)

Richard Burton: A Christmas Story

Olen saanut kirjasen 6.10.2017 bookcrossing-kirjana Soinista. 1991, 41 sivua. Kirjan sisälirpaketekstit: Richard Burton often claim...